Στήνουν πολεμικό σκηνικό



Αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση των μέτρων», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει. Μάλιστα, τώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ετοιμάζεται να πάει στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου, αν τελικά καταφέρει να πάρει άδεια από το Κάιρο. Θα περάσει από τα σύνορα του Ρεφάχ, προκαλώντας ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς. Αν γίνει αυτή η επίσκεψη, ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι ο πρώτος αρχηγός κράτους που περνάει στη Γάζα από τα σύνορα Ρεφάχ της Αιγύπτου.
Η ένταση κορυφώθηκε έπειτα από την ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή από πλευράς Άγκυρας μέτρων κατά του Ισραήλ, επειδή εξακολουθεί να μην απολογείται για την επίθεση πέρσι στο Μαβί Μαρμαρά, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι πολίτες. Η Άγκυρα είχε δώσει περιθώριο έξι μηνών στο Ισραήλ, αναμένοντας ταυτόχρονα και τη σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Εκνευρισμένη από το αποτέλεσμα της έκθεσης, η οποία δεν έκανε καμιά αναφορά σε απολογία του Ισραήλ, τελικά ανακοίνωσε την υποβάθμιση των διπλωματικών της σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Πολεμικό σκηνικό διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της έντασης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και σε συνδυασμό με τις έρευνες πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου. Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας αναμένεται να κάνει από τώρα και στο εξής συχνές περιοδείες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης του Ισραήλ θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Και δεν είναι μόνο αυτό, η Τουρκία ανέστειλε ακόμη και τις στρατιωτικές συμφωνίες της με το Ισραήλ για πρώτη φορά, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε και στις χειρότερες περιόδου των σχέσεών της με το Ισραήλ. Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ανακοίνωση της Άγκυρας ότι «η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και γι’ αυτόν το λόγο θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων». Και αυτό ακριβώς ερμηνεύεται ως μεγαλύτερη παρουσία της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μάλιστα σε μια περίοδο που η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεκινήσει τις έρευνες για το πετρέλαιο.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε χθες την απροθυμία του να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επιδρομή εναντίον του τουρκικού πλοίου. Ζήτησε συγγνώμη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όχι όμως για την προσπάθεια της χώρας του να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Χαμάς. Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές Ισραήλ - Τουρκίας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν επιθυμεί επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα.

Θα φοβηθεί η Noble

Πάντως, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ χτύπησε και την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή τώρα η αμερικανική εταιρεία Noble, η οποία θα κάνει τις έρευνες πετρελαίου στην Κύπρο, φαίνεται αναποφάσιστη. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η εταιρεία δεν απάντησε στο ερώτημα αν θα προχωρήσει τελικά στις έρευνές της μέσα σε τέτοιο κλίμα κρίσης. «Τώρα θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα. Καμιά εταιρεία δεν θέλει να λάβει τέτοιο ρίσκο μέσα σε τέτοιο κλίμα», εκτιμούν Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές.

Οργή για Μπαγίς

Αιτία για σοβαρότατο προβληματισμό αποτελούν οι δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, για το θέμα του φυσικού αερίου, είπε χθες και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Γρηγόρη Δελαβέκουρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ότι η έρευνα για πετρέλαιο από την Κύπρο είναι παράνομη, γιατί γίνεται σε ύδατα που δεν της ανήκουν και ενώ προειδοποίησε ξεκάθαρα ότι Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Όπως επεσήμανε ο κ. Δελαβέκουρας, οι απειλητικές δηλώσεις του κ. Μπαγίς και άλλες εξελίξεις των τελευταίων ημερών εγείρουν σοβαρότατο προβληματισμό για τις συνέπειες της τουρκικής συμπεριφοράς στη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο, λόγω των γεγονότων στη Συρία και τη Λιβύη και των προσπαθειών επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά Μπαγίς αντίθετη με τη διακηρυγμένη τουρκική πολιτική ’μηδενικών προβλημάτων’ και κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να συμπεριφερθεί με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το οποίο συχνά επικαλείται τελευταίως. «Για το θέμα του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τον φυσικό της πλούτο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί. Άλλος σχολιασμός, ειδικά για τα λεγόμενα του κ. Μπαγίς, δεν αξίζει», παρατήρησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Μπεγλίτης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Real News είχε εκφράσει την ελπίδα ότι τελικά θα υπερισχύσει στην ηγεσία της Τουρκίας ο πολιτικός ρεαλισμός έναντι των μονομερών σχέσεων. Διαβεβαίωσε πάντως ότι, εάν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα, ενώ επανέλαβε ότι η διεύρυνση των σχέσεων με το Ισραήλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ελλάδας και όχι συγκυριακή στόχευση.


Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου