Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα γονίδια του ανθρώπου δεν πατεντάρονται

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ομόφωνα πως τα γονίδια που απομονώνονται από το ανθρώπινο σώμα δεν μπορούν να κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
 Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η απόφαση θεωρείται μία νίκη για τους γιατρούς και τους ασθενείς σύμφωνα με τους οποίους αυτές οι πατέντες βάζουν εμπόδια στην επιστημονική έρευνα και την άσκηση της ιατρικής.
Η απόφαση ελήφθη με αφορμή την υπόθεση κατά της Myriad Genetics Inc. (MYGN) η οποία κατέχει δύο πατέντες που σχετίζονται με δύο γονίδια (BRCA1 και BRCA2). Τα παραπάνω γονίδια μπορούν να δείξουν εάν μία γυναίκα έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών.
Σύμφωνα με την απόφαση τα γονίδια που απομόνωσε η Myriad είναι προϊόν της φύσης και δεν μπορούν να αποκτήσουν πατέντα.
Η απόφαση αποτελεί νίκη για ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, ιατρικές ομάδες και γενετιστές, οι οποίοι υπέβαλαν μήνυση το 2009 κατά της Myriad.
Χάρη σε αυτές τις πατέντες η εταιρεία απέκτησε την αποκλειστική εμπορική εκμετάλλευση στις ΗΠΑ γενετικών τεστ για τον καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών.
Οι ενάγοντες υποστήριξαν πως οι πατέντες επέτρεψαν στη Myriad να υπαγορεύσει το είδος και τους όρους της γενετικής εξέτασης που είναι διαθέσιμη για αυτές τις ασθένειες αποτρέποντας παράλληλα την έρευνα από άλλα εργαστήρια.
Από τη μεριά της η Myriad υποστήριξε ότι οι πατέντες ήταν αποτέλεσμα σημαντικών επενδύσεων οι οποίες της επέτρεψαν να κάνει σημαντικές ανακαλύψεις όσον αφορά στη διάγνωση του κληρονομικού κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου. Παράλληλα, υποστήριξε πως η απαγόρευση θα αποτρέψει μελλοντικά επενδύσεις για νέες ιατρικές καινοτομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου