Το νέο εγκλημα στη Κύπρο

Στις αρχές του 2013 η παρούσα  Κυβέρνηση αναλάμβανε τα καθήκοντα τις μετά τη όχι και τόσο πετυχημένη πενταετία των προκατόχων τους. Ήταν τότε που με όλα τα ΜΜΕ στο πλευρό τους μας έπεισαν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στη Κύπρο έπρεπε να γίνουν για να σωθούμε.

Μετά από τη πάροδο 2 ετών και πολλές σκέψεις αποδείχτηκε στη πράξη ότι οι λόγοι για τους οποίους η τριανδρία  Αναστασιάδης Αβερωφ,Γεωργιάδης  με την παρέα τους (ΕΟΒ,ΚΕΒΕ) έσχιζαν τα ιμάτια τους για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν πάψει να  υφίστανται.

Στην αρχή μας είπαν πως εάν χρέος της Κύπρου περάσει τα επίπεδα του 120% τότε γίνεται μη βιώσιμο και  θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στη Κύπρο.  Με τα σημερινά δεδομένα βρισκόμαστε στο 105% γεγονός που αναιρεί το πρώτο τους επιχείρημα.
Αφού είδαν το πρώτιστο λόγο να καταρρέει στη συνέχεια η ρητορική του ΔΗΣΥ και των ομοϊδεατών τους, τροποποιήθηκε  στοχεύοντας αυτή τη φορά στην ανάπτυξη και την ευημερία του Κυπριακού λαού. Για άλλη μια φορά γύριζαν τα κανάλια τονίζοντας ότι τα δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στο τόπο θα δοθούν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και θα μπουν στο κύκλο της οικονομίας της Κύπρου ενισχύοντας την ανάπτυξη. Περιττό να πούμε ότι  μερικούς μήνες αργότερα αυτοακύρωναν τις ιδέες τους δηλώνοντας και δημόσια ότι όσα πάρουν από το ξεπούλημα των ημικρατικών θα δωθεί στους Γερμανούς δανειστές μας…

Η αξία των υπό ιδιωτικοποίηση οργανισμών έφτανε τα 10 δις. ευρώ σε τιμές του 2012.  Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και συγκεκριμένα ο στόχος είσπραξης του ποσού  1.4 δις ευρώ  με τη μέθοδο της ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου Α.Η.Κ, Αρχή Λιμένων Κύπρου Α.Λ.Κ, Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου Α.ΤΗ.Κ) σε ένα εξαιρετικά οικονομικά  δυσμενές περιβάλλον θα έχει ως αποτέλεσμα   η δημόσια περιουσία να πωλείται σε σημαντικά  χαμηλότερη τιμή της αντικειμενικής της αξίας. Δηλαδη ότι έγινε με τα υποκαταστηματα  των κυπριακων Τραπεζών στην Ελλάδα.

Παράλληλα στρέφοντας με όλες τους τις δυνάμεις στις ιδιωτικοποιήσεις εκχωρείται   σημαντικό  κομμάτι  της   αυτοάμυνας και αυτονομίας του κράτους σε ιδιώτες (πιθανόν από γειτονικά κράτη που εποφθαλμιούν ολόκληρη την Κύπρο) και το κράτος να  υφίσταται  απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Να μην ξεχνούμε ότι η  μικρή ημικατεχόμενη  Κύπρος  μεγαλούργησε με τη συνύπαρξη , συνεργασία, αυτών των οργανισμών   και του ιδιωτικού τομέα. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, η ηγεσία της εθνικής φρουράς έθεσε πέντε προϋποθέσεις για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας. 
Καμία από αυτές δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα και σήμερα.
Η εξάρτηση της ΕΦ και των θεμάτων εθνικής ασφάλειας με τους ημικρατικούς οργανισμούς είναι μεγάλη, Εάν προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις η Εθνική Φρουρά θα έχει επιπτώσεις σε σχέση με τις δραστηριότητες της. Να τονίσουμε το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου που σήμερα, προ των εκποιήσεων ένα από τα νέα μέλη του ΔΣ  της Τράπεζας Κύπρου ο Κος Arne Berggren, εκπροσωπεί  τουρκικά συμφέροντα (μέλος στο ΔΣ του τουρκικού επενδυτικού ταμείου LBT Varlik Yönetim).  Τα ίδια και χειρότερα αναμένονται να συμβούν και μετά τις ιδιωτικοποιήσεις αφού οι οργανισμοί αυτοί θα μείνουν ανεξέλεγκτοι.

Οι ιδιωτικοποιήσεις επιφέρουν μαζικές απολύσεις, καταργήσεις   όρων συλλογικών συμβάσεων, απορρύθμιση ωραρίων, αποφυγή επενδύσεων σε υποδομές, τα οποία είναι μέτρα για αρχική “εξυγίανση”, που αυξάνουν πράγματι την  παραγωγικότητα εργασίας και άμεσα κέρδη στις εταιρείες. Λόγω του ότι οι συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών (δεν υποστηρίζω την αύξηση του συντελεστή) είναι χαμηλότεροι των φυσικών προσώπων, τα έσοδα  στο κράτος  είναι πολύ λιγότερα. Η επίδραση (μειωμένα έσοδα) θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες θα είναι ξένων συμφερόντων και με την τρέχουσα φορολογική νομοθεσία, θα εισπράττουν κέρδη μέσω μερισμάτων που θα υπόκεινται μόνο σε εταιρική φορολογία με συντελεστή 12,5%, χωρίς να υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα πάνω σε μερίσματα με συντελεστή 17%, η οποία ισχύει σε φυσικά πρόσωπα  που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου. Με τη διαφυγή εγχώριων εισοδημάτων στο εξωτερικό  αποδυναμώνουν περαιτέρω την εγχώρια  οικονομική ανάπτυξη.

Το χαμηλό επίπεδο των μισθών υποχρεώνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές. Αυτό έχει προφανώς αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη  επισημαίνει  σε έκθεση της η  Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ, ILO)  που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Τα ετήσια κέρδη και των τριών οργανισμών μαζί φτάνουν τα 200+ εκατομμύρια ευρώ. Μετά τις ιδιωτικοποιήσεις τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν στους νέους ιδιοκτήτες δηλαδή θα μεταφέρονται σε Αγγλία, Γερμανία, και επιπλέον το κράτος θα πρέπει να καλύψει το νέο κενό στα έσοδα του αυξάνοντας τις φορολογίες.


Συμπεραίνουμε ότι πίσω από τις  ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο κρύβονται άλλα συμφέροντα που δεν τολμούν να μας αποκαλύψουν  οι κυβερνώντες. 

 Μαρκελος Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου