Οι Κύπριοι της λίστας Λαγκάρντ, μέσω HSBC

Η περιβόητη λίστα Ερβέ Φαλτσιάνι, του πρώην υπαλλήλου της HSBC που έδωσε στη δημοσιότητα και αφορούν λογαριασμούς χιλιάδες πελάτες της τράπεζας, έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Ευρώπη. Η πρακτική που εφάρμοσε το ελβετικό κομμάτι της τράπεζας, να υποβοηθά δηλαδή πελάτες είτε να μεταφέρουν υπέρογκα ποσά χωρίς ουσιαστικά να αφήνουν ίχνη, είτε να αποκρύπτουν τα έσοδά τους από την εθνική φορολογία των κρατών καταγωγής, έχει αφήσει εκτεθειμένη την τράπεζα η οποία με τη σειρά της προέβη σε απολογία χθες και σε διερεύνηση του θέματος.
Τη λίστα έδωσε στη δημοσιότητα ο Ερβέ Φαλτσιάνι και στην ουσία είναι ένας μακροσκελέστατος κατάλογος ονομάτων και διευθύνσεων φυσικών προσώπων και εταιρειών, πάνω 106.000 στον αριθμό και για λογαριασμούς που στο σύνολό τους αγγίζουν τα 100 δις δολάρια.
Η λίστα εμπεριέχει ονόματα και εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο, εξού και η ρητορική που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για τη Λίστα Λαγκάρντ, στην οποία ονόματα που έλειπαν από εκεί βρίσκονται στη λίστα της HSBC. Στη συγκεκριμένη λίστα υπάρχουν και ονόματα τουλάχιστον 308 πελατών που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την Κύπρο. Η έρευνα όμως που ήδη έχει λάβει χώρα από τις Αρχές της Γαλλίας κυρίως, ήταν δειγματοληπτική και βασισμένη πάνω στην ταύτιση των αριθμών των διαβατηρίων με τις διευθύνσεις που είναι καταγεγραμμένες στα μητρώα της HSBC.

Το πρώτο πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει, είναι η αλλαγή εκ μέρους των πελατών της τράπεζας της διεύθυνσης κατοικίας ή του τηλεφώνου, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στην ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα και με πληροφορίες από τον διεθνή Τύπο.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, και την αλλαγή διευθύνσεων και τηλεφώνων, είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής ταύτιση της λίστας σαν σύνολο με τους Κύπριους που βρίσκονται σε αυτή.
Εντούτοις, η λίστα παρουσιάζει έντονο κυπριακό ενδιαφέρον εφόσον εμπεριέχει πολλές offshore εταιρείες, καθώς και ονόματα φυσικών προσώπων.
Το ίδιο το κονσόρτιουμ των δημοσιογράφων, που έχει στη διάθεσή του όλα τα ονόματα, προκρίνει ότι η όλη υπόθεση των ονομάτων και των εταιρειών που έχει στη διάθεσή του, πρέπει να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης από τις αρχές.  
Σύμφωνα πάντως με τα όσα ξέρουμε σήμερα, από τους 308 που συνδέονται με την Κύπρο, το 25% έχει είτε κυπριακό διαβατήριο είτε πρόκειται για Κύπριους υπηκόους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου