Προετοιμασίες πολέμου στο Αιγαίο για την Τουρκία

Σκηνικό πολέμου στήνει η Τουρκία και στο Αιγαίο. Πότε θα αρχίσουν έρευνες και πόσα πολεμικά πλοία σε ετοιμότητα;
Πάμε για ενα νέο 74 ή για νεο 21; αυτό είναι το ερώτημα; Άπο τη μιάα μια Ελλάδα εξαθλιωμένη οικονομικά και μια Τουρκια που τι πάιζει η μεγάλη υπερδύναμη.

Η Τουρκία επιχειρεί να μεταφέρει την ένταση στα ελληνοτουρκικά. Ανακοίνωσε έρευνες για πετρέλαια στο Αιγαίο με το ερευνητικό νορβηγικό σκάφος, Bergen Surveyor, όπως και το 2008, σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και συγκεκριμένα στο πιο νότιο κομμάτι της. 
Η Άγκυρα γνωρίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι οι πιο αδύναμοι κρίκοι, ενώ το Ισραήλ μπορεί να κερδίσει πολεμικές δάφνες, αλλά να καταβάλλει τίμημα δημιουργώντας νέους μουσουλμάνους, αυτήν τη φορά μη Άραβες «μάρτυρες», και το κυριότερο να στέψει την Τουρκία στον θρόνο του προστάτη των Αράβων μουσουλμάνων. Η εικόνα των τουρκικών πλοίων που θα δέχονται την επίθεση των Ισραηλινών μαχητικών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμβολικά ως «νίκη» από το εμπνεόμενο από ισλαμο-μεσσιανισμό επιτελείο των Ερντογάν-Νταβούτογλου, αλλά και από πολυπληθές χαμηλής στάθμης ισλαμικό ακροατήριο της Μέσης Ανατολής. Ας μην λησμονούμε πως η αραβική συντριβή το 1973 (Πόλεμος Γιομ Κιπούρ) εορτάζεται ως νίκη!

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη γνώση όλων των πιθανών σεναρίων, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι ευρισκόμενες μακριά από τις βάσεις τους τουρκικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, θα είναι εύκολη «λεία» για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας. Η Άγκυρα μπλοφάρει ελπίζοντας να επέλθει συμφωνία αναβολής ή διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης, αλλά παράλληλα γνωρίζει ότι το «κόστος» από μια τέτοια αποτυχία θα της επιτρέψει να κατακτήσει αυτό που φαίνεται επιθυμούσε κρυφίως τόσα χρόνια το δίδυμο του νεοθωμανισμού, την ανάσταση του νέου τουρκικής έμπνευσης Χαλιφάτου.
Αυτή η πολιτική που μοιάζει με «βομβιστή αυτοκτονίας» και για να μπορέσει να εφαρμοστεί, έπρεπε προηγουμένως να αποκεφαλιστεί η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά του Ναυτικού και της Αεροπορίας, ώστε να φιμωθεί – μέσα στη σύγχυση και στις υποσχέσεις – και να εξαφανιστεί κάθε αντίθετη άποψη. Όμως μια στρατιωτική αεροναυτική πανωλεθρία – γιατί περί αυτού θα πρόκειται – στις θάλασσες νότια της Κύπρου, θα εκληφθεί ως ήττα των Ερντογάν-Νταβούτογλου από την εναπομένουσα πυραμίδα εξουσίας της πάλαι ποτέ ισχυρής στρατιωτικής κεμαλικής κάστας. Η ευκαιρία για αντεκδίκηση θα είναι μοναδική. Ακόμη και οι Κούρδοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την «συνέπεια» των τουρκικών απειλών.

Ο Μεχμέτ πήρε το όπλο του και ήδη η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα. Οι απόγονοι του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα ποντάρουν στον κλονισμό της αποφασιστικότητας των αντιπάλων τους, προσδοκώντας να ενεργήσουν όπως ο Αντρέα Ντόρια στην Πρέβεζα.
Φαίνεται ότι αν αποδειχθεί ότι η πολιτική του εκβιασμού – κατά πάγια τουρκική τακτική – με στόχο την αναβολή των γεωτρήσεων, δεν αποτελεί το βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής της Άγκυρας, τότε πιθανότατα βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ επικίνδυνου ισλαμο-μεσσιανικού φαινομένου νεοθωμανικού τύπου, με άγνωστες παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση ας είμαστε έτοιμοι για όλα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου